Frågor från läsare

Fråga från läsare
Hej igen!

Nu har boken kommit och jag har börjat läsa den.
Jag funderar bara på för min dotter är nu 7 veckor gammal, kan jag börja med detta nu i alla fall eller måste man kört från att hon föddes?
Och i så fall, hur/var börjar jag?

SVAR:

Man kan absolut börja med principerna i vecka 7 (eller vecka 9). På samma sätt som när man börjar från första levnadsveckan så tar det några dagar att hitta rutinerna, men det går.

En ende att börja i är att försöka ge full matning vad varje matning. Låter kanske självklart men det är en förutsättning för att barnet inte ska bli hungrigt efter en timme.
För att underlätta full matning så är det lättast att mata när er dotter är som piggast direkt efter sovstunderna. Då är det minst risk att hon somnar mitt i matningen som annars kan vara lätt hänt. När hon är pigg är det lättare för henne att suga tills hon är helt mätt. Då ger det sig lite självt att hon faktiskt inte är hungrig förrän om 2,5-3,5 timmar. Om hon är kinkig däremellan är det antagligen andra behov som blöjbyte, trötthet, överstimulerad eller understimulerad, men du som föräldrer kan i alla fall veta att hon är mätt.

Om man sedan efter matningen låter barnet vara vaken en stund med mys, lek eller ligga på en filt, så kommer tröttheten efter en stund och det dags att byta blöjan innan ännu en sovstund. Rytmen som man hittar tillsammans med barnet av sovstund – matning – vakentid blir en skön förutsägbarhet både för barnet och föräldrarna.

Det märkliga (eller naturliga) som så många föräldrar berättar om är att när man skapat detta mönster och barnet får i sig tillräckligt med mat under dagen så blir sömnen på natten längre och längre för att tillslut mellan vecka 8-10 (om man börjar från första levnadsveckan) bli en hel natt. I ert fall kan det kanske ta upp till en vecka innan er dotter gensvar på de barnanpassade rutinerna.

I boken finner ni också intressant och nyttig läsning om när barnet gråter och även hur man kan hjälpa barnet att somna själv i sin säng. Detta kan vara lite utmanande att tillämpa, men vi och många med oss har sett det funka. Det viktiga är att kunna skilja på gråt och gråt. Läs gärna mer om detta i boken.

Vet inte om detta svarar på dina frågor eller väcker ännu fler. Isf får du gärna återkomma. Berätta oavsett gärna hur det går för er.

Lycka till!

/babywise.se